Czarno-biała babka zebra

Na specjalne okazje, takie jak święta wielkanocne, Boże Narodzenie czy kameralne imieniny w gronie najbliższych i przyjaciół warto wykonać smakowitą i efektowną babkę piaskową z czarno-białymi warstwami masy.

Babkę zebrę o charakterystycznym wyglądzie można z powodzeniem podawać do kawy lub jako słodki deser dla dzieci. Należy jednak pamiętać, iż ciasto na babkę piaskową musi być mokre na tyle by po upieczeniu nadmiernie się nie kruszyć. Do wykonania takiej babki można więc użyć jogurtu czy maślanki lub przygotować placek na oleju. Poniżej przedstawiamy łatwe i sprawdzone przepisy na imieninowe placki i babeczki.

TRADYCYJNA BABA MARMURKOWA
składniki: 2 szklanki mąki, 4 jajka, pół szklanki mleka, szklanka cukru, kostka masła, pół tabliczki gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka ekstraktu z wanilii
sposób przygotowania: przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Masło rozpuścić i utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. Połączyć z mąką, mlekiem oraz wanilią i dokładnie wymieszać. Rozpuścić czekoladę na małym ogniu i dodać do 1/3 masy. Po wymieszaniu przelać obie masy na przemian do natłuszczonej wcześniej formy na babkę. Piec przez około godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

BABKA PIASKOWA “ZEBRA”
składniki: szklanka mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, szklanka cukru, 4 jajka, pół kostki masła, 2 łyżki kakao, 2 szklanki wiśni (wydrylowanych), cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia
sposób przygotowania: masło utrzeć z cukrem zwykłym, waniliowym i jajkami na gładką masę. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Do mniejszej dodać kakao i wymieszać. Ciasto wlewać naprzemiennie do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Ułożyć na cieście wiśnie i wstawić na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

BABKA PIASKOWA Z CZEKOLADĄ
składniki: szklanka mąki ziemniaczanej, 5 jajek, szklanka cukru, szklanka oleju, łyżka masła, pół tabliczki gorzkiej czekolady, cytryna, po łyżeczce cukru waniliowego i proszku do pieczenia
sposób przygotowania: żółtka utrzeć z cukrem a białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Masę żółtkową dokładnie wymieszać z olejem, mąką, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z białkami i dodać startą skórkę z połówki cytryny, łyżkę soku cytrynowego. Przelać do formy i piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Masło i czekoladę rozpuścić, można dodać łyżkę cukru pudru. Po upieczeniu oblać babkę polewą.

Smacznego!